När ska man äta?

03.04.2016 13:01

När ska man äta?

Bra att veta:

  • Ät när du ska vara vaken, ät inte när du ska sova
  • Skapa rutin, kroppen mår bäst av att ha fasta måltider
  • Tänkt på portions storlek, det kommer påverka hela din dag
  • Vad du får i dig kommer påverka när du ska äta igen

När ska man äta?

Den frågan har jag fått i varenda kurs och PT session jag någonsin haft. Det kanske verkar som att svaret är enkelt (eller så är det jag som vill komplicera till det) men det finns ett par saker att tänka på som kan påverka svaret som ges.

Kroppen är fantastiskt på så många sätt.

Den anpassar sig till miljöns omständigheter och arbetar konstant för att upprätthålla balans i kroppen.  Bland det ofantligt många mekanismer som har hjälp oss att överleva under tider med bristande föda, har kroppens förmåga att lagra energi samt kroppens höja eller sänka ämnesomsättningen. Detta har i sin tur en direkt effekt på hungerkänsla och därmed beteendet som följer.

Balansen i vårt hormonella system.

Först och främst måste vi förstå att hormoner kontrollerar allt reaktioner i vår kropp. Det styr kroppens reaktion när vi är stressade, när vi är i relax mode, vår återhämning, hunger, törst och många fler funktioner. När vi äter en måltid så är det ett direkt biokemiskt hot mot kroppen då den måste gå in i ett akut tillstånd för att bryta ner ”hotet”. Därför är det viktigt att ha rutin i måltiderna och även att oftare samt ta mindre portioner. Då kan kroppen förutsäga när det ska aktivera sig för nerbrytning, upptag av näring och stressen under processen blir då mindre.

Dygnsrytm

Under den absolut största delen av mänsklig existens har vi inte haft artificiell ljus utan vi har styrts av vår biologiska klocka. Kroppen har blivit mer effektiv och aktiv när det är ljust och mindre när det är mörkt. Detta påverkar både hunger och kroppens förmåga att ta upp energi.

Portions storlek

Som nämnt innan så är nedbrytning och upptag av mat en stressfull aktivitet för kroppen och vi vill därför ha så få extrema reaktioner så möjligt. Därför rekommenderas små portioner flera gånger under dagen. Detta kommer dels att öka ämnesomsättningen, dels förhindra ”matkoma” då kroppen lägger all energi på att bryta ner och ta upp näring.

Mättnad

Magen är rätt bra på att förstår energivärde baserat på hur den påverkar vårt hormonella system. Men tyvärr har den inte ett index på hur mycket kalorier som finns i det vi äter. Däremot känner den av tyngd och massa. Därför vill vi försöka äta mat som tar plats i magsäcken så att den tänjer sig och skapar mättnadskänsla. Hälsosam kost som är oförändrad (dvs. så nära källan/naturlig) som möjligt är ett bra sätt att skapa mättnadskänsla.

Sammansättningen av näringsämnen

Kroppen fungerar som en enhet och därför att det viktigt att träna så man engagerar hela kroppen. Det samma gäller näring. De kompletterar och påverkar varandra. Därför är det alltid bäst att äta varierat med god sammansättning av protein, fett, kolhydrater och fibrer.

Vilken tid ska man äta?

Några tips:

  • Ät ofta (ca 4-6 gånger per dag)
  • Skapa rutin med måltiderna
  • Variera kosten med god sammansättning av näringsämnen

 

av Ali Zamini

Tillbaka

Artiklar

Kontakt

Lost To Health

Lost To Health Handelsbolag© 2016 All rights reserved. Innehar f-skatt.

Skapa en hemsida gratisWebnode